Każdy z nas chce cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak ogromną rolę w osiągnięciu takiego stanu ma dbanie o to, by w naszej diecie znalazły się odpowiednie ilości witamin. Szczególnie tych, które mają znaczny wpływ na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Wśród nich jedną z najważniejszych jest witamina B12. Czym jest, w jakich produktach ją znajdziemy i dlaczego jest tak ważna? Przekonajmy się.
Działanie witaminy B12
Witamina B12 ma wiele korzyści dla naszego zdrowia oraz bierze czynny udział w wielu procesach organizmu. Przyczynia się między innymi do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz pokarmowego. Ma również duży wpływ na układ krwionośny, bierze bowiem udział w procesie produkcji czerwonych krwinek. Poza tym, witamina B12 jest niezbędna również w przemianie węglowodanowej, białkowej, tłuszczowej. Ma wpływ nawet na nasz nastrój, apetyt oraz dobre samopoczucie.
Niedobór witaminy B12 – jakie ma konsekwencje zdrowotne?
Niedobór witaminy B12 to stan, który może mieć wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale również (w skrajnych przypadkach) na życie. Konsekwencje zdrowotne z tego wynikające to między innymi anemia, zaburzenia snu, czy apatia. Może doprowadzić do biegunek, zaburzeń neurologicznych (takich jak drętwienie kończyn i trudności z chodzeniem). W przypadku dzieci, niedobór B12 może doprowadzić do zaburzeń wzrostu, zaś w przypadku osób starszych przyczynić się do rozwoju choroby Alzheimera.
Po czym poznać, że brakuje nam witaminy B12?
Organizm wysyła nam wyraźne sygnały, które powinny nas zaniepokoić, ponieważ mogą świadczyć o niedoborze witaminy B12. Są to między innymi zaburzenia w układzie krwiotwórczym. Osoby zmagające się z niedoborami często cierpią na anemię, narzekają na zaburzony rytm serca, zmęczenie, bóle głowy. Poza tym możemy narazić się również na pogorszenie widzenia, zaburzenia koncentracji, a nawet problemy z psychiką.
Witamina B12 – w jakich produktach znajdziemy jej najwięcej?
Jak każda witamina, tak również B12 najlepiej przyswajana jest wraz z pożywieniem. Znajdziemy ją przede wszystkim w mięsie i produktach odzwierzęcych. Wśród najbogatszych źródeł witaminy B12 wymienić możemy między innymi podroby (szczególnie wątróbka), mięso wołowe, wieprzowinę, drób, żółtka jaj oraz kiszonki. Sporo witaminy B12 możemy znaleźć również w skorupiakach oraz produktach mlecznych (nie dotyczy to samego mleka).
Co w przypadku gdy nie jemy mięsa?
Jak wspominaliśmy, witamina B12 znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Tymczasem obecnie coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z mięsa oraz innych produktów odzwierzęcych. Są więc one automatycznie narażone na powstawanie poważnych niedoborów. Nie ujawniają się one od razu, ponieważ ludzki organizm magazynuje witaminę B12. Niemniej jednak warto zawczasu pomyśleć o odpowiedniej suplementacji. Obecnie znajdziemy wiele suplementów, w tym również tych, które stworzone są z myślą o osobach na diecie wegańskiej.
Dodaj komentarz