Dr Ewa Dąbrowska jest lekarzem klinicznym, specjalizującym się w chorobach wewnętrznych. Lekarka przekonuje, że poprzez dietę warzywno-owocową, oraz wprowadzenie na stałe do naszego jadłospisu zdrowej żywności i ruchu, można skutecznie walczyć ze współczesnymi chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak choroba wieńcowa, nadciśnienie, otyłość, nerwica a nawet depresja.
Warzywno – owocowa dieta dr Dąbrowskiej, zwana także leczniczym postem, to dwuetapowy proces przywracania organizmowi zdolności do samoleczenia. Etap pierwszy, trwający od kilku dni do 6 tygodni ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn oraz wszelkiej maści szkodliwych produktów przemiany materii. Etap drugi polega na stopniowym wprowadzaniu pełnowartościowej, nieprzetworzonej żywności oraz regularnej aktywności fizycznej (spacery, gimnastyka itp.).
Zasady diety warzywno – owocowej dr Dąbrowskiej
Podstawę żywienia w pierwszym etapie diety stanowią warzywa i owoce o niskiej zawartości cukru (jabłka,grejpfruty, cytryna, jagody). Warzywa dozwolone w trakcie kuracji to warzywa: korzeniowe (marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, chrzan), kapustne (kapusta biała i włoska, kalafior, brokuł), cebulowe (cebula,czosnek, por ), dyniowate (ogórki – zwłaszcza kiszone, kabaczek, dynia), liściaste (sałata, seler naciowy, wszelkiego rodzaju zioła) oraz psiankowate (pomidor, papryka).
Warzywa i owoce powinno się spożywać w postaci surówek, soków, warzyw duszonych i zup gotowanych na wodzie.
W trakcie kuracji należy całkowicie wykluczyć ze swojego jadłospisu zboża, orzechy, ziemniaki, warzywa strączkowe, chleb, nabiał, mięso, mocną herbatę, kawę, alkohol czy papierosy.
Zaleca się także picie minimum 2 litrów wody oraz herbatek i naparów ziołowych. W początkowej fazie diety, można odczuwać głód. Co jest zatem ważne, to fakt, że ilośc posiłków jest nieograniczona!
Efekty diety warzywno – owocowej dr Dąbrowskiej
Autorka diety podreśla, że jej dieta nie jest dietą typowo odchudzającą. Z założenia jest to dieta lecznicza, oczyszczającą, i tak należy ją traktować. Niemniej jednak, pierwszym, widocznym efektem kuracji jest utrata wagi właśnie.W trakcie diety przyjmujemy średnio między 400 a 600 kcal na dobę (gdzie statystycznie przyjmuje się, iż dzienne zapotrzebowanie kalorii dla zdrowych kobiet, w śrdnim wieku to 1800 kcal, a mężczyzn – 2600 kcal). Ponadto, dieta poprawia jakość snu, pamięc oraz nastrój. Człowiek ma dużo więcej energii i ogólnie rzecz ujmując – jest w dużo lepszej kondycji. Zauważa się także poprawę jakości działania układu immunologicznego, hormonalnego i nerwowego.
W początkowej fazie głodówki leczniczej mogą wystąpić problemy z wypróżnianiem, ból głowy, zmęczenie, które powinny zniknąc po 2-3 dniach. Dr Dąbrowska wspomina także o możliwości wystąpienia kryzysów ozdrowieńczych, czyli odezwaniu się starych urazów np. ból stopy złamanej przed latami. Zwykle ustępują samoistnie po kilku dniach.
Głównym założeniem kuracji warzywno – owocowej dr Dąbrowskiej jest walka ze współczesnymi chorobami cywilizacyjnymi. Należy jednak pamiętać o tym, że dieta niskokaloryczna nie może być stosowana przez kobiety w ciąży, chorych na nowotwór czy nadczynność tarczycy. Przed przystąpieniem do diety warzywno – owocowej należy skontaktować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli na stałe przyjmujemy leki.
Przykładowy jadłospis diety warzywno – owocowej dr Dąbrowskiej
- Śniadanie: szklanka soku (pomidorowego, jabłkowego), szklanka ciepłej wody z cytryną, herbata miętowa, mix surowych warzyw (pomidor, ogórek kiszony, papryka), surówka z białej kapusty z jabłkiem, jagody, surówka z jabłka i grejpfruta
- Obiad: surówka z wybranych warzyw, zupa jarzynowa, leczo z papryki i pomidorów, kalafior i brukselka gotowane na parze, duszona papryka faszerowana jarzynami, zupa krem z pietruszki i kalafiora
- Kolacja: bigos z kapusty i pomidorów, mix surowych warzyw (marchew, pomidor, sałata skropione sokiem z cytryny), koktajl warzywno – owocowy (jarmuż, jabłko, seler naciowy,sok z połowy cytryny, natka pietruszki), surówka z jabłka i marchwi, mus jabłkowy na ciepło z dodatkiem cynamonu
Dodaj komentarz