Właściwości witaminy C
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest powszechnie stosowana w celu łagodzenia objawów przeziębienia i grypy. Wiele osób intuicyjnie sięga po nią, gdy zauważy u siebie pierwsze symptomy infekcji, takie jak katar czy ból gardła. Poza wspomaganiem odporności organizmu, witaminie C przypisuje się także inne właściwości. Uznaje się ją za silny przeciwutleniacz, czyli substancję, która wspiera naturalne mechanizmy obronne ludzkich komórek i tym samym opóźnia zachodzące w organizmie procesy starzenia. Co więcej, witamina C korzystnie wpływa na pracę układu krążenia i wykazuje potencjalne działanie antynowotworowe. Warto podkreślić, że organizm człowieka nie produkuje witaminy C, dlatego musi być ona dostarczana wraz z pożywieniem.
Gdzie możemy znaleźć duże dawki witaminy C?
Z powodu korzystnego wpływu witaminy C na ludzki organizm powinniśmy włączyć do diety pokarmy, które są bogatym źródłem tej substancji. Mogłoby się wydawać, że kwaśna cytryna znajduje się na pierwszym miejscu listy produktów zawierających największe ilości witaminy C. Okazuje się jednak, że to mylne wyobrażenie. Nie mniej jednak spożywanie dużej ilości świeżych owoców i warzyw to najlepsza metoda na dostarczenie organizmowi naturalnej witaminy C.
Witamina C w warzywach
Więcej witaminy C niż cytryna zawiera papryka – zarówno czerwona, jak i żółta oraz zielona. Dodając ją na przykład do kanapek, sałatek lub chrupiąc jako przekąskę w ciągu dnia, dostarczymy organizmowi dużą dawkę naturalnej witaminy C. Żółta papryka zawiera jej najwięcej.
Bogatym źródłem kwasu askorbinowego są także zielone odmiany warzyw: jarmuż, brukselka, brokuły. Warto więc wzbogacić nimi posiłki, szczególnie domowe obiady. Doskonałym źródłem witaminy C jest również natka pietruszki. Dodawajmy ją nie tylko do tradycyjnego rosołu, ale także do samodzielnie przyrządzanych soków warzywno-owocowych i koktajli na bazie jogurtu naturalnego.
Duża zawartość witaminy C występuje w kalafiorze oraz białej i czerwonej kapuście. Pyszne zupy ugotowane z tych warzyw są jak najbardziej wskazane w codziennej diecie.
Witamina C w owocach
Najbogatszy w naturalną witaminę C jest owoc aceroli – jest to zawartość około 1670 mg witaminy C na 100 g owocu. Acerola występuje w Ameryce Północnej i Południowej, dlatego w Polsce możemy sięgnąć jedynie po suplementy diety, które ją zawierają. Do wyboru mamy jednak wiele innych owoców z dużą zawartością kwasu askorbinowego, na przykład czarną porzeczkę, kiwi, czy truskawki. Każdy z nich zawiera więcej witaminy C niż cytrusy. Poszukując bogatych źródeł kwasu askorbinowego, warto zainteresować się także owocami dzikiej róży, które zawierają wiele innych witamin i są bardzo zdrowe.
Dodaj komentarz